Site Loader
explore

FAQs

Home FAQs

[vc_row el_class=”faq”][vc_column][tbay_title_heading title=”Cara Pembelian” buttons=”btn-default btn-outline”][vc_toggle title=”Bagaimana cara pembelian?” style=”simple”]Anda boleh terus membuat pembelian dilaman ini dan membuat bayaran secara online.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Ada COD tak?” style=”simple”]Kami hanya menerima bayaran secara online (fpx) ataupun debit/kad kredit.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kawasan saya cover tak?” style=”simple”]Kami membuat penghantaran diseluruh kawasan Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya. Secara mudah, barang anda boleh dihantar selagi anda sudi membuat bayaran kos runner dari pihak Mr Speedy/Lalamove seperti yang tertera di laman web mereka.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Berapa Kos Penghantaran” style=”simple”]Kos penghantaran bergantung kepada alamat. Kami cover lembah klang sahaja gunakan runner dari Mr Speedy. Pilih barang & masukkan alamat diruangan checkout. Harga akan dipamerkan kemudian oleh apps mr speedy melalui laman web kami[/vc_toggle][vc_empty_space height=”20px”][tbay_title_heading title=”Barang tidak Lengkap” buttons=”btn-default btn-outline”][vc_toggle title=”Mengapa barang yang saya terima tidak lengkap?” style=”simple”]Platform kami menjual dan seterusnya memproses (membersihkan/siang etc) barangan pasar borong agar anda menerima produk yang lebih baik. Sekiranya barang tersebut tiada di pasar disebabkan kehabisan stok ataupun dilihat tidak segar, pihak kami tidak akan menerima barang tersebut untuk dihantar kepada anda.

Disebabkan itu, anda tidak menerima barang yang lengkap. Jumlah barang ini akan dikreditkan kepada akaun bank anda dalam tempoh 3 hari selepas anda memberi butiran akaun kepada kami.

Untuk proses kredit akaun (refund) sila isi borang ini : http://bit.ly/ommarefund[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kenapa tidak maklumkan lebih awal barang yang tidak ada?”]Sekiranya pihak peniaga yang membekal produk tersebut tidak memaklumkan kepada kami, pihak kami tidak dapat membuat makluman awal dan menetup tempahan (out of stock) didalam laman kami.

Ommafoody adalah platform yang membantu peniaga kecil, kebanyakkan peniaga ini cuba untuk memastikan barang anda sentiasa cukup. Sekiranya berlaku situasi kehabisan stok, pihak kami akan membuat pulangan wang.[/vc_toggle][vc_empty_space height=”20px”][tbay_title_heading title=”Barang tidak Segar” buttons=”btn-default btn-outline”][vc_toggle title=”Saya menerima barang tidak segar”]Pihak ommafoody adalah wakil kepada peniaga kecil di pasar borong. Kami hanya menerima barang segar. Walau bagaimana pun, berlaku situasi dimana barang tersebut rosak ketika diterima pelanggan.

Sekiranya perkara ini berlaku, kami akan memberikan pulangan (refund), sila klik http://bit.ly/ommarefund

Situasi online delivery mencabar kerana penghantaran sepatutnya menggunakan lori chiller untuk mengekalkan kesegaran namun perkara ini diluar kemampuan kami.

Pihak kami mencuba sedaya upaya agar dapat mengekalkan kesegaran barang anda dengan cara yang terbaik. Kami juga ingin mengingatkan bahawa para peniaga (pembekal) kami turut sama bekerjasama dalam hal ini. Demi memastikan anda berpuas hati sekiranya barang tersebut rosak, kami memberikan jaminan refund (rujuk polisi disini https://ommafoody.com/return-refund-policy/)

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Saya menerima barang yang rosak”]Pihak kami membuat pulangan kepada barang yang rosak sekiranya barang tersebut menepati ciri-ciri yang dikehendaki.

Sila rujuk polisi refund di https://ommafoody.com/return-refund-policy/[/vc_toggle][vc_empty_space height=”20px”][tbay_title_heading title=”Berkenaan Runner” buttons=”btn-default btn-outline”][vc_toggle title=”Pukul berapa runner akan hantar barang saya?”]Pihak kami mengambil masa untuk memproses barang tempahan bermula 10am-4pm. Kemudian, barang-barang akan diagihkan mengikut giliran dan diagihkan kepada runner dari pihak Mr Speedy.

Barang anda akan mula dihantar pada lewat petang (5pm-7pm) & anda akan menerima barang anda dalam tempoh 1 jam selepas diterima runner dari Mr Speedy[/vc_toggle][vc_toggle title=”Boleh saya dapatkan tracking number?”]Ommafoody adalah platform yang menggunakan runner dari mr speedy untuk menghantar barang anda.

Tiada tracking number digunakan untuk proses runner ini.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kenapa Runner tak hantar sampai pintu?”]Ommafoody menggunakan runner dari Mr Speedy sebagai platform penghantaran. Kami telah meletakkan pilihan agar barang dihantar secara DOOR TO DOOR dan tiada kaitan/mengawal proses pekerjaan dari pihak Mr Speedy.

Namun berlaku situasi dimana

  1. Runner hubungi pelanggan tapi tidak sambut.
  2. Kawasan penginapan anda tidak membenarkan runner masuk (kondo & apartment)

Sekiranya perkara ini berlaku, sila hantarkan laporan kepada kami dan kami akan membuat laporan terus kepada pihak pengurusan MR Speedy agar runner tersebut memberi penjelasan atau diban penggunaan dalam platform mereka.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kenapa Runner tak terangkan barang apa yang tidak lengkap?”]Runner adalah dari pihak MR Speedy apps dan bukannya dari ommafoody. Kami hanya menggunakan aplikasi runner sebagai pengurusan penghantaran barang pelanggan.

Pihak runner tidak mengetahui status ataupun jenis barang pelanggan.

Sila rujuk packing slip yang dimasukkan ke dalam plastik tempahan anda.[/vc_toggle][vc_empty_space height=”20px”][tbay_title_heading title=”Berkenaan Refund?” buttons=”btn-default btn-outline”][vc_toggle title=”Bagaimana cara dapatkan refund?”]Sila isikan borang refund di link http://bit.ly/ommarefund

Kami hanya proses refund dalam tempoh 3 hari dalam waktu pejabat (isnin-jumaat 9.00am-5.30pm) selepas anda mengisi butiran lengkap bank akaun anda di link

Sekiranya anda gagal memberikan butiran lengkap kami tidak dapat meneruskan refund tersebut.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kenapa refund saya lambat?”]Kami hanya proses refund dalam tempoh 3 hari dalam waktu pejabat (isnin-jumaat 9.00am-5.30pm) selepas anda mengisi butiran lengkap bank akaun anda di link : http://bit.ly/ommarefund

Sekiranya anda gagal memberikan butiran lengkap kami tidak dapat meneruskan refund tersebut.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kenapa tak refund ke kad kredit/debit saya semula?”]ommafoody.com tidak mempunyai teknologi sedemikian buat masa kini. Proses tersebut adalah diluar kemampuan kami disebabkan kos penggunaan platform payment solution yang tinggi.

Kami akan menyediakan solusi tersebut apabila kami sudah bersedia dan mampu.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kenapa perlu masa 3 hari untuk refund?”]Tempoh yang diperlukan adalah kerana kami perlu membuat pulangan wang mengikut giliran serta prosedur yang dinasihatkan oleh syarikat audit kami. Kami mohon pertimbangan anda agar membandingkan prosedur pemulangan kami dengan platform besar yang lain dimana kami adalah platform kecil yang terpantas dalam membuat pulangan wang cash (bukan kredit store) kepada pelanggan.

Sekiranya anda ingin mendapatkan wang anda serta merta, kami boleh membuat pulangan secara terus dipejabat kami. Sila hubungi kami untuk hadir di pejabat kami.

Selain itu, kami rekomen agar anda tidak meneruskan pembelian sekiranya tidak selesa dengan perkara ini.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kenapa perlukan butiran kad pengenalan?”]Butiran kad pengenalan digunakan kerana ianya adalah salah satu perkara yang dipinta oleh sistem online bankin kami untuk tujuan pengesahan. Sekiranya anda tidak selesa/setuju untuk proses ini, kami boleh mengembalikan pulangan wang dalam bentuk

  1. Kredit store (dimana anda boleh gunakan pada pembelian masa akan datang)
  2. Cash in hand (dimana anda boleh hadir ke pejabat untuk menerima wang anda)

Kami tidak akan membuat pulangan refund sekiranya tiada butiran kad pengenalan diberikan.[/vc_toggle][vc_empty_space height=”20px”][tbay_title_heading title=”Berkenaan Pegawai Khidmat Pelanggan” buttons=”btn-default btn-outline”][vc_toggle title=”Kenapa tak respond kepada whatsapp?”]Pejabat kami menerima ratusan whatsapp setiap hari dan diuruskan oleh seorang pegawai sahaja. Kami akan memastikan setiap whatsapp mendapat jawapan yang diperlukan. Sila maklum bahawa ommafoody adalah satu-satunya syarikat yang mempunyai sistem kemaskini status order melalui whatsapp agar anda mendapat pengalaman terbaik ketika membeli bersama kami.

Dalam proses ini, kami telah cuba memastikan anda menerima respon lebih pantas dengan BOT (robot whatsapp) yang dibuat oleh syarikat kami. Jawapan kepada soalan popular boleh didapati dengan mengikuti prosedur BOT tersebut.

Sekiranya anda memerlukan respon pantas, sila hubungi melalui panggilan telefon kepada admin kami.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Status whatsapp online kenapa tak respon?”]Pegawai khidmat kami sentiasa respond pada waktu pejabat. Namun sekiranya tiada respond ianya adalah disebabkan :

  1. Pada waktu pejabat : kami sedang respon mengikut giliran
  2. Diluar waktu pejabat : Pegawai kami tidak bekerja (hanya waktu pejabat)
  3. Diluar waktu pejabat : robot whatsapp sedang aktif respon pelanggan.

Whatsapp kami bersambung dengan servis (3rd party) agar boleh sentiasa online sepanjang masa untuk memastikan BOT (Robot whatsapp) boleh respon kepada setiap soalan pelanggan.

Disebabkan itu, sekiranya terdapat satu pelanggan bertanya satu soalan di whatsapp, robot whatsapp kami akan respon dan mengaktifkan status online whatsapp.

ommafoody satu-satunya platform dimalaysia yang mempunyai sistem whatsapp dimana server kami secara automatik memaklumkan status order dan membalas respon diluar waktu pejabat secara robot.

Kami mohon pertimbangan anda membandingkan servis khidmat pelanggan whatsapp kami dengan jenama besar seperti tesco dan lain-lain agar anda lebih faham bahawa kami cuba yang terbaik untuk anda.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kenapa BOT (Robot whatsapp) respon soalan saya?”]Untuk memastikan kami dapat respond soalan anda diluar waktu pejabat ,

kami telah cuba memastikan anda menerima respon lebih pantas dengan BOT (robot whatsapp) yang dibuat oleh syarikat kami. Jawapan kepada soalan popular boleh didapati dengan mengikuti prosedur BOT tersebut.

Sekiranya anda memerlukan respon pantas, sila hubungi melalui panggilan telefon kepada admin kami.[/vc_toggle][vc_empty_space height=”20px”][tbay_title_heading title=”Aduan & Cadangan” buttons=”btn-default btn-outline”][vc_toggle title=”Saya tak puas hati & nak laporkan kepada pihak wajib”]Kami sentiasa memberikan jawapan serta berbincang agar perkara dapat diselesaikan dengan baik.

Sehingga kini, hanya terdapat seorang pelanggan yang berganggapan kami menganiaya/menipu pelanggan hanya kerana refund lambat dibuat. Sekiranya perkara ini berlaku dan anda merasakan anda tertipu, Anda boleh melaporkan kepada mana-mana pihak sekiranya anda merasakan servis yang diberikan menganiaya anda.

Pihak kami akan berurusan dengan pihak tersebut.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kenapa komen saya dipadam?”]Kami sentiasa memberikan jawapan serta berbincang agar perkara dapat diselesaikan dengan baik & refund telah diuruskan. Komen negetif sering menganggu pengalaman pelanggan lain walaupun perkara tersebut hanyalah berkenaan isu kecil.

Kami hanya memadam komen setelah penyelesaian telah ditawarkan secara adil. Sehingga sekarang, kami hanya pernah padam 3 komen negetif dan lain-lain dibiarkan begitu sahaja kerana pelanggan memahami situasi selepas penerangan dimaklumkan.

Sekiranya anda merasanya meninggalkan komen negetif dalam membantu perjalanan kehidupan anda, sila beli di tesco pada masa hadapan.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Bagaimana cara untuk saya memberi cadangan?”]Kami sangat-sangat menghargai pandangan dan cadangan anda sebagai pengguna kami. Sila emailkan ke office@ommafoody.com[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1551846469099{padding-top: 47px !important;padding-bottom: 80px !important;}” el_class=”still-ques”][vc_column][tbay_title_heading title=”Still question? Leave it here” buttons=”btn-default btn-outline” buttons2=”btn-default btn-outline” subtitle=”Your email address will not be published. Required fields are marked (*)”]

    [/vc_column][/vc_row]